Thursday , 17 August 2017
Breaking News

Tortură în stil medieval la Palatul Culturii

50 dintre cele mai înspăimântătoare instrumente medievale de tortura au fost aduse, săptămâna aceasta, la Iași. Celebrul “scaun cu spini” care a înspăimântat întreaga Europa, “para durerii”, “fecioara de fier” sau “leagănul lui Iuda” pot fi văzute, începând de marți, 21 martie, în incinta Palatului Culturii.

Expoziția este dispusă în trei săli cu o suprafață totală de 140 de metri pătrați. Aparatele terorii, însoțite de panouri explicative și de imagini ce descriu felul în care erau folosite, ilustrează gustul pentru atroce și suferință a omului Evului Mediu – perioadă considerată una dintre cele mai violente din istoria omenirii.

Clasată de istorici pe primele poziții în „Top 10“ ale celor mai teribile dispozitive, „fecioara de fier“ străjuiește prima dintre camerele expoziției. Din același top al celor mai ingenioase instrumente de tortura fac parte următoarele exponate prezente la Palatul Culturii: aparatul pentru tortura cu apă, spărgătorul de capete sau scaunul de interogatoriu cu spini. Foarte popular în Evul Mediu, patul de tortură era prevăzut cu un sistem de prindere cu ajutorul căruia corpul acuzatului putea fi lungit cu până la 30 de centimetri, moment în care toate încheieturile îi cedau.

În ce-a de-a treia cameră, vizitatorii sunt puși în fața instrumentelor folosite în sutele de procese ce au avut loc în Europa Occidentală pe durata așa numitei „vânătoare de vrăjitoare”. Nu lipsesc nici obiectele de schingiuire din spațiul est-European. Dintre acestea, roată și țeapă sunt cele mai cunoscute.

Expoziția, realizată cu sprijinul Ambasadei Poloniei în colaborare cu societatea ARANEUS, cea care a adus la Iași instrumentele, a mai fost prezentată, în România, o singură dată, în 2012, la Muzeul Municipiului București.

Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 20 ianuarie 2018. Costul biletului este de 16 lei – preț întreg, 8 lei – preț redus. (Mădălin Onu)

Click pentru a urmări ştirea video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*