Wednesday , 17 January 2018
Breaking News

Ziua naţională a Greciei, la Galaţi

image description

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale, Comunitatea Elenă Galaţi şi Ansamblul Artistic „Olympos”, a organizat luni, 23 martie 2015, vernisarea expoziţiei „25 martie– Ziua naţională a Greciei”.

Expoziţia organizată de muzeograful Mariana Delia Pohrib şi-a propus să omagieze Ziua Naţională a Greciei – 25 martie, aducând în atenţia publicului gălăţean şi nu numai, crâmpeie din dramatismul luptei pentru independenţă a poporului grec în prima jumătate a secolului al XIX-lea (1821-1829).

„Tematica expoziţiei cuprinde litografii editate în anul 1895, reunite în lucrarea de iconografie istorică greacă retrospectivă privind revoluţia din 1821, «ELLINIDI NEOLAIA(…)/TINERIMEA ELINĂ(…)» de Periclis M. Pestemaltzioglou, precum şi o serie de arme albe şi de foc,  din colecţia Muzeului de Istorie <Paul Păltănea> Galaţi,  specifice epocii: pistoale, iatagane, hangere”.

Invitat de onoare a fost dr. ing. Dragoş Gabriel Zisopol, Preşedintele Uniunii Elene din România și deputat în Parlamentul României. Evenimentul a avut loc la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, din Galaţi.

 

Prof.univ.asoc. Pompiliu Comşa, Universitatea „Apollonia” Iaşi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*