Wednesday , 17 January 2018
Breaking News

Pianul Steinway, inaugurat la Teatrul Muzical

Horia-Mihail

Sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi a oferit duminică 22 martie ac, un eveniment artistic remarcabil: turneul extraordinar al remarcabilului pianist Horia Mihail, care a deschis anul acesta, seria concertelor “Pianul călător”

Evenimentul artistic va avea loc duminică seara, 22 martie 2015, cu acest prilej fiind inaugurat noul pian de concert, recent achiziţionat pentru teatru de Consiliul Local şi de Primărie, o adevărată bijuterie, marca Steinway & Sons.

Dirijorul Mircea Holiartoc a condus Orchestra simfonică a teatrului. În program au figurat compozitori celebri: Rahmaninov, Suppe, Sibelius, Saint Saens, Ceaikoski. „Pianul călător” este un proiect al Radio România Cultural, organizat în parteneriat cu Asociaţia Culturală Accendo, început în 2011 şi aflat acum la al treilea turneu prin oraşele ţării care nu deţin un pian performant propriu. Turneul de anul acesta a început la pianul gălăţean şi va continua intinerant cu un pian ce va fi transportat în oraşe din Banat, Ardeal, Crişana, Moldova (inclusiv la Tecuci), peste Prut, la Chişinău, în Dobrogea. La finalul turneului, pianul, proprietate a Societăţii Române de Radiodifuziune, va rămâne la Tulcea.

 

Horia Mihail a debutat la 10 ani şi a concertat de peste o mie de ori, alături de marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio. Absolvent al Academiei de Muzică Bucureşti, Horia Mihail a urmat şi cursurile Universităţii Illinois şi a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut concerte în 18 ţări, de pe patru continente, a putut fi ascultat la posturi de radio şi televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite. Este membru al formaţiei ”Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinatate. S-a implicat în proiectele „Pianul călător”, „Duelul viorilor” (alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru), „Flautul de aur” (împreună cu flautistul Ion Bogdan Ştefanescu) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (cu Gabriel Croitoru).

Prof.univ.asoc. Pompiliu Comşa,Universitatea „Apollonia” Iaşi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*