Wednesday , 17 January 2018
Breaking News

Melcul Verde

gradini-scolare-comestibile-Afis

Începând de vineri,  27 martie 2015, Slow Food Iași dăruiește comunității ieșenilor un nou proiect în care copiii pot să învețe despre importanţa hranei locale, naturală și sănătoasă. Proiectul Melcul Verde  este un demers- pilot de creare a unor grădini școlare comestibile.

Grupuri de copii din clasele primare și  gimnaziale, coordonați de profesori și ajutați de partenerii și membrii Slow Food Iași, vor cultiva, în spații special amenajate din curtea școlii, legume și plante aromatice pe care să le folosească în propria alimentație. În acest an, primele unități școlare înscrise în aplicarea proiectului sunt Liceul Teoretic „Miron Costin”  și Grădinița și Școala „Paradis” din Iași.  Aplicarea proiectului pilot este posibilă datorită finanțării din partea Cercului de Donatori Iași prin care se vor realiza mini-solarele modulare reutilizabile și datorită sprijinului oferit  de Verde Bun, instituţie care pune la dispoziție semințe curate, tradiționale, dar și îndrumarea unor specialiști.

Proiectul Melcul Verde a fost inspirat de proiectul Slow Food Turda numit  Viața în grădina verde și de inițiativa The Edible Schoolyard.

Slow Food este o mişcare internaţională iniţiată în 1986, care militează pentru păstrarea bucătăriei tradiţionale şi regionale, încurajând cultivarea caracteristică ecosistemului local. Mişcarea ocroteşte principiile comerţului echitabil, încurajează fermierii şi micii producători, dar are ca scop şi educarea cetaţenilor cu privire la riscurile fenomenului fast food, folosirea pesticidelor sau consumul de alimente modificate genetic.

În Iași, Slow Food Convivium s-a înfiinţat la începutul anului 2013, la inițiativa Asociației Mai Bine. Aceasta este o filială locală, oficială și recunoscută de Organizația Slow Food International.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*