Wednesday , 17 January 2018
Breaking News

O nouă recunoaştere internaţională pentru Universitatea ”Apollonia”

picture 529

Performanţele cercetării şi de investiţii ale Universităţii ”Apollonia” din Iaşi au fost recent premiate de o altă importantă organizaţie internaţională care monitorizează calitatea instituţională, asta după ce la sfârşitul anului trecut, aceeaşi universitate primise în sediul Primăriei din Oxford, în cadrul ceremoniei desfăşurate sub titlul Socrates Award Ceremony, eveniment patronat de organizaţia internaţională European Business Assembly (EBA) şi Clubul Rectorilor din Europa (CRE), titlul de Best University. De această dată, pe 1 iunie, conducerea universităţii ieşene a fost invitată la Bruxelles pentru a participa la dezbateri tematice şi, pe baza unor date, pe care instituţia a trebuit să le trimită din timp, Universitatea ”Apollonia” din Iaşi a primit trofeul de aur al reuniunii organizate de Societatea Europeană pentru Cercetarea Calităţii (ESQR).

Potrivit conducerii universităţii ieşene, experţii comisiilor de calitate din cadrul ESQR au apreciat în principal conceptul de bază al organizării instituţiei, apoi bunele proceduri care sunt aplicate în ilustrarea conceptului de bază…

 

„Am fost apreciaţi pentru faptul că la baza organizării Universităţii <Apollonia> stă acel dublu concept, humboldian, pe de o parte, şi antreprenorial, pe partea cealaltă, ceea ce înseamnă că avem o universitate ca un for al educaţiei, al cercetării şi promovării culturii, iar pe lângă universitate se dezvoltă nişte instituţii conexe, care ajută actul de educaţie şi cultură, dar în acelaşi timp sunt creatoare de venituri. Ei au apreciat şi faptul că aceste structuri satelit ale universităţii au deopotrivă scopul de a fi folosite drept bază pentru învăţământul practic, lucru înţeles, recunoscut şi apreciat de către colegii noştri de la universităţile străine care au analizat Carta Universităţii, site-ul şi ne-au vizitat în ultima vreme. Ca şi la Oxford,cei din ESQR au apreciat tendinţa de dezvoltare a instituţiei, precum şi capacitatea Universităţii <Apollonia> de a avea resorturile necesare pentru a-şi identifica singură lipsurile, iar cu forţele personale să le rezolve” a spus preşedintele Universităţii ”Apollonia” din Iaşi, prof. univ. dr. Vasile Burlui.

Pe de altă parte, conducerea instituţiei de învăţământ superior a mai adăugat că experţii comisiilor de calitate din cadrul ESQR au remarcat şi vizibilitatea colaborării academice la nivel internaţional a Universităţii ”Apoollonia”, în acest sens evidenţindu-se ediţia din acest an a Congresului Internaţional ”Pregătim viitorul promovând excelenţa”, la care au participat peste 400 de experţi, universitari şi specialişti din ţară şi străinătate: „Am fost apreciaţi şi în ceea ce priveşte imaginea universităţii, precum şi pentru faptul că în instituţie am reuşit să impunem regulamente, manuale ale calităţii, cu o comsie a calităţii foarte activă. Lucruri care au fost scoase în evidenţă şi cu prilejul ultimului Congres ştiinţific Internaţional, <Pregătim viitorul promovând excelenţa>, care a avut loc la Iaşi în februarie-martie, anul acesta. Cred că acesta a fost factorul hotărâtor pentru care noi am fost selectaţi pentru a primi acest trofeu. Trofeul, fără îndoială, îl datorăm nu unei persoane, ci întregului colectiv didactic, precum şi persoanelor din administraţie, tuturor celor care lucrează la Universitatea <Apollonia>, adică întregii comunităţi academice şi, mai ales, studenţilor noştri. La reuniune au participat personalităţi din universităţile lumii, din ţările europene, din America, din Asia, din Rusia şi din Africa. Universitatea <Apollonia> a fost premiată de către comisia de cultură şi educaţie, în timp ce alte organizaţii cu profil economic au fost premiate la alte tipuri de comisii. A fost un prilej bun pentru a purta un schimb de idei cu partenerii şi colegii de la celelalte universităţi invitate, astfel încât am stabilit cu o parte dintre ei deja viitoare colaborări sau parteneriate pe zona calităţii învăţământului universitar”, a mai declarat preşedintele Universităţii ”Apollonia” din Iaşi, prof. univ. dr. Vasile Burlui.

Distincţia pentru criteriul calităţii, acordată Universităţii ”Apollonia” din Iaşi, a fost înmânată chiar de către conducerea European Society for Quality Research, în cadrul unui eveniment de gală la care au participat toţi invitaţii acestei ediţii. La eveniment au luat parte invitaţi din toată lumea, manageri de companii, experţi universitari, specialişti de producţie, ingineri, oameni de ştiinţă şi tehnicieni, Universitatea ”Apollonia” fiind, de altfel, singura instituţie de învăţământ superior din România invitată la această ediţie.

Societatea Europeană pentru Cercetarea Calităţii (ESQR) este o instituţie europeană care promovează conştientizarea calităţii, recunoscând bunele practici în afaceri, inovaţia tehnologică, educaţională, realizările de calitate în organizaţii din întreaga lume. Monitorizează, de asemenea, pe capitole şi strategii, performanţa şi succesul acestor organizaţii. Societatea Europeană pentru Cercetarea Calităţii găzduieşte asociaţii din mediul academic, industrie şi organizaţii internaţionale.

 

Paul Gorban

Purtător de cuvânt al Universităţii ”Apollonia” din Iaşi

Tel: 0746 182 287

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*