Thursday , 17 August 2017
Breaking News

Premieră istorică pentru Filarmonica ieşeană

filarmonica iasi

Vineri 17 ianuarie, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, împreună cu artiştii Filarmonicii ieşene şi cu maestrul Bujor Prelipcean, a efectuat o vizită la Bălţi, cel mai important oraş din nordul Republicii Moldova, pentru a lua parte la un moment artistic deosebit.

Cele două ansambluri artistice ale Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iaşi – Orchestra simfonică şi Corul Academic „Gavriil Musicescu“, au susţinut un concert extraordinar la Palatul Municipal de Cultură din localitate, la eveniment participând aproximativ 700 de persoane. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Municipiului Bălţi şi Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru“ şi a fost inclusă în seria evenimentelor destinate să marcheze Zilele Culturii Naţionale din Republica Moldova.

Este pentru prima dată în istorie când Orchestra şi Corul Filarmonicii din Iaşi cântă în Republica Moldova, seria de spectacole pe care cele două ansambluri le vor susţine în 2014 în afara graniţelor României urmând a fi mai mare.

În cadrul vizitei efectuate la Bălţi, am avut întrevederi cu domnii Octavian MAHU şi Aleksandr USATÂI şi cu doamna Marina COVAL, Viceprimari ai Municipiului Bălţi, cu primii doi şi cu directorii Filarmonicii ieşene participând şi la o conferinţă de presă“, a declarat Cristian Adomniţei.

Printre subiectele importante care au fost abordate în cadrul întâlnirii cu presa a fost menţionată şi organizarea celei de-a doua ediţii a Forumului Economic Transfrontalier al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru (http://forum-euroregiune.org/), eveniment care va avea loc în luna iunie, la Bălţi. Prima ediţie a Forumului a avut loc în perioada 17-18 iunie 2013, la Iaşi, şi a adunat reprezentanţi ai mediului diplomatic, ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice locale şi centrale din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Tot vineri, Adomniţei a avut o întrevedere şi cu Excelenţa Sa Mihai Baciu, Consulul General al României la Bălţi şi fost consilier judeţean, cel din urmă participând şi la spectacol.

Cosmin DAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*